
חזון ארגוני, איך מייצרים חזון מנצח - ענת צויק

חזון ארגוני- איך מייצרים חזון מנצח
ענת צויק יועצת ארגונית (M.A.)
בעשור האחרון, כל ארגון המכבד את עצמו ורוצה להצליח- כותב חזון, מהצד השני, יש שפע של עסקים ויועצים המציעים דרכים שונות להגיע אל החזון.במאמר הזה, אנסה לעשות מעט סדר במושגים, במונחים ובתהליכים, ואסביר למה חשוב שאיש מקצוע חיצוני ילווה את התהליך, בתקווה לסייע לכם בהבנה איך לייצר חזון מנצח שמתאים לכם ולארגון שלכם.
אני אתחיל קודם כל ביצירת שפה משותפת ובהגדרת מושגים קשורים:
ייעוד- הסיבה הפורמלית לקיום הארגון, דרכו יוגדרו הפעולות העיקריות של הארגון.
חזון- תמונה אידאלית של הארגון במיטבו. חזון מגדיר את המהות הארגונית הרצויה תוך התייחסות לערכים המנחים את הפעולה הארגונית.
ערך- אמונה מהותית המנחה את חברי הארגון בעשייה ומגדירה את האופן הייחודי לאורו יפעל הארגון.(למשמעות הערכים במערכת הארגונית, התייחסתי במאמר נפרד, אתם מוזמנים לשוב ולקרוא אותו ).
אסטרטגיה- מערך של החלטות ופעולות של הארגון, הנקבע על פי ניתוח פנימי וחיצוני של הארגון וסביבתו, ומוכוון למימוש הייעוד והחזון של הארגון. המערך מותאם להזדמנויות ולסיכונים המצויים בסביבת הארגון, ליכולות וחסרונות הארגון ולמשאבים העומדים לרשותו.
אקדים ואכתוב שתהליך החזון, הוא תהליך מתמשך. כתיבת החזון היא רק תחילת הדרך. בכדי שהחזון יוטמע וישפיע על מהלכי הארגון, נדרש תהליך מובנה של כתיבת תוכנית עבודה, הטמעת החזון, בקרה מתמדת על ההטמעה והתוצאות ולבסוף, בנקודות קבועות מראש, בחינת רלוונטיות החזון. אבל נתחיל בהתחלה, בעיניי, תהליך החזון מורכב משני חלקים עיקריים:
1. יצירת תמונה אידאלית- חלק רך, המביא לידי ביטוי את החלומות השאיפות, הרצונות והצרכים של אנשיי הארגון, באמצעות המשתתפים בתהליך. בחלק זה נעשה שימוש באמצעים לא שיגרתיים אשר יסייעו למשתתפים להעלות ולשתף את התמונה האידאלית שיש להם לגבי הארגון. מתוך כל התמונות שיעלו, נייצר תמונה אידאלית משותפת, המוסכמת ומקובלת על כל חבריי הארגון.
2. יצירת תמונה ריאלית- חלק קשיח, הכולל יצירת פרופיל מקיף של הארגון וסביבתו. פרופיל הארגון, יכיל נתוני ביצועים, יעילות ואיכות, רווחיות ועוד. פרופיל הסביבה יכיל ניתוח רלוונטיות של הארגון, מיפוי מתחרים, מיפוי שינויים עתידיים ועוד.
המשך התהליך יהיה חיבור, בין התמונה הארגון האידאלית לתמונת הארגון הריאלית, בכדי לייצר את החזון שבהמשכו של תהליך, יסייע לארגון להיות מוביל בתחומו.
למה נדרש בתהליך איש מקצוע חיצוני?
תהליך החזון מכיל בתוכו מספר נקודות מפתח, שאם לא ינוהלו ויחוזקו היטב, התהליך יהפוך לריק מתוכן, ויהיה חסר רלוונטיות עבור הארגון. במילים אחרות עוד פלקט שיקשט את הקיר.
יצירת התמונה האידאלית- אנו ברובנו אנשים רציונאליים המבינים שחלומות וציפיות, מוצאים במיטות. במקום העבודה לעומת זאת, אנו רוצים להיתפס כאנשים רציניים, מקצועיים וריאליים. לכן נדרש איש מקצוע, אשר יודע ויכול לשחרר ולאפשר לאנשים להביא צדדים חדשים, בלא חשש. יצירת תמונה ריאלית- ניתוח מעמיק של הארגון, מעלה פעמים רבות, שאלות ועובדות הגורמות לתחושת התגוננות, מתוך חשש שאם הנתונים שלי לא טובים יפטרו אותי, או שאולי יגלו שאני מעכב את הארגון. כמובן שאין זו המטרה של התהליך, אך החשש הקיומי הוא חזק יותר. איש מקצוע, יודע לפרק את התגונניות וליצר דיון אפקטיבי.
החיבור בין התמונות- בתהליך השילוב, נוטה הצד הריאלי להשתלט על האידאלי ואנו עומדים בפני סכנה, שנגביל את תהליך הצמיחה בגלל חשש ופחד. ושוב, איש מקצוע או במקרה שלנו אשת מקצוע טובה, יודעת לנווט את התהליך ולסייע ביצירת חזון מנצח.
לשאלות ומידע, אתם מוזמנים ליצור קשר, בדרכים הבאות:
במייל: g2g.anat@gmail.com
בסלולרי: 054-3302334