
על קצה המזלג, אינטליגנציה רגשית - דנה סאיג
על קצה המזלג - אינטליגנציה רגשית
M.BA דנה סאיג, יועצת עסקית ומאמנת
הכתבה הופיעה במסגרת המקומון מיתוס
אינטליגנציה רגשית היא אוסף של יכולות המשפיעות על היכולת הכללית של האדם להתמודד בהצלחה עם אתגרים, לחצים והזדמנויות שמזמנים לו החיים. אין המדובר ברגש בלבד אלא בתרומת הרגש לתהליכי החשיבה ותרומת תהליכי החשיבה לניהול הרגשי הנכון. מחקרים הוכיחו שאינטליגנציה רגשית (EQ) מנבאת 70% מסיכויי ההצלחה שלנו בחיים וזאת לעומת 40% בלבד של האינטליגנציה השכלית (IQ). החדשות הטובות הן שבניגוד לIQ , שנשאר קבוע לאחר גיל מסוים, אינטליגנציה רגשית ניתנת לשיפור בכל זמן ועת.
קצת רקע על המוח שלנו: במבט צידי, למוח יש צורה של מעין בוטן כאשר לחלק התחתון נכנס עמוד השדרה. החלק העליון נמצא מאחורי המצח ונקרא המוח הקדמי. בחלק האחורי של המוח יושבת מערכת שנקראת המערכת הלימבית והיא זאת שאחראית על הרגשות. ההיגיון לעומת זאת נמצא במוח הקדמי. עכשיו חישבו רגע על המסלול שעובר הרגש: כל דבר שנקלט בגוף שלנו, מה שאנחנו רואים, מריחים, שומעים, טועמים, ממששים הופך לאותות חשמליים המועברים בגוף מתא לתא דרך עמוד השדרה אל המח. המשמעות היא שטכנית הקלט עובר קודם כל דרך המערכת הלימבית שאחראית על הרגש ורק לאחר מכן מגיע אל המוח הקדמי ועובר עיבוד של ההיגיון...או במילים אחרות אנחנו קודם כל מרגישים ורק אח"כ מבינים. נובע מכאן שאדם שהיכולת הרגשית שלו נמוכה כאשר המידע מגיע לעיבוד של ההיגיון הרגש ישתלט על ההיגיון והתוצאה תהיה אימפולסיביות ובדרך כלל פגיעות מיותרות בעצמי ובאחר. ככל שהיכולת הרגשית שלנו יותר מפותחת כך ההיגיון מקבל מידע מדויק יותר, עושה בו שימוש מושכל יותר ומשיג תוצאות טובות יותר.
אז איך אנחנו לוקחים את כל המידע הזאת ומיישמים אותו כך שנוכל לקדם את עצמנו? קודם כל שומרים על אופטימיות כי הכל בידיים שלנו.
בשלב בשני פתחו את האינטליגנציה הרגשית שלכם, ככל שהאינטליגנציה רגשית תהיה גבוהה יותר כך תצליחו יותר בחיים.
תרגילים בפיתוח אינטליגנציה רגשית:
-
למדו את תחושותיכם: קחו תחושה ברורה כמו כאב. היזכרו אחורנית בשני מצבים בהם חוויתם כאב (כאב ראש, כאב בטן וכדומה). שחזרו את התחושה ונסו לתאר אותה במילים. האם הכאב לוחץ? שורף? מבפנים החוצה או להיפך? וכדומה. העמיקו בתחושות מספר דקות. ככל שתטיבו לתאר את התחושות שלכם תוכלו לתאר טוב יותר את הרגשות שלכם.
-
למדו את רגשותיכם: קחו רגש מסוים, למשל שמחה: שימו לב כיצד את מרגישים שמחה בגוף? באיזה איבר? באיזה עוצמה? מה התחושה נלווית לרגש? כיצד הרגש מתבטא בשפת הגוף שלי? נסו בכל פעם רגש אחר. לימדו לזהות על עצמכם במבט חיצוני את הרגשות שאתם חווים בפנים: כשאני כועס אני מכווץ את הגבות ונושך שפתיים.
-
כאשר אני מנוסה בזיהוי הרגשות שלי אני יכול להעביר את זה הלאה ולנסות להבין מה הרגש שהאדם מולי חווה. אם אני מכווץ גבות ונושך שפתיים כשאני כועס, אני יכול לנחש שכאשר האדם מולי מבצע את אותם תנועות הוא חווה רגש שלילי. ייתכן שלא בהכרח כעס אבל בהחלט רגש שלילי ומתוך זה אני יכול לעבור לשלב הבא של רגישות לזולת ולשאול אותו האם הוא כועס או מוטרד וכדומה.
-
כמובן שתרגילים אלה הם בסיסיים בלבד וקיימים עוד תרגילים רבים ודרגות שונות לפיתוח האינטליגנציה הרגשית, אולם כהתחלה, כבסיס ליצירת שינוי די בתרגול יומי של התרגילים הנ"ל.
אם יש לכם שאלות נוספות לגבי פיתוח אינטליגנציה רגשית, אתם מוזמנים לפנות אלינו באמצעות הצור קשר באתר.
